Voederbieten voor Artis op Hoeve Klein Dantzig

0

31 december 1891 – 31 december 1921

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Klein Dantzig – 1996 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Hoeve ‘Klein Dantzig’ werd met enkele stukken weiland, samen groot 9.72.30 ha, op 1 maart 1892 gekocht door het genootschap ‘Natura Artis Magistra’ voor de teelt van grasgewas, voederbieten, wortelen en boerenkool voor de voeding van de dieren.

Volgens een raadbesluit van 12 februari 1918 kocht de gemeente Amsterdam voor de som van ƒ.120.000 de toen nog buiten haar grenzen liggende hofstede met alle bijbehorende terreinen. Voorlopig bleef Artis de grond gebruiken en een van zijn werklieden bleef het huis van ‘Klein Dantzig’ bewonen. Dit huis werd in 1925 wegens bouwvalligheid gesloopt.

In februari 1920 werd de grond verhuurd aan de volkstuingroep ‘Klein Dantzig’ voor
ƒ 200,– per ha. per jaar. In 1945 is ‘Klein Dantzig’ ingekort, ten behoeve van de bouw van de Don Boscobuurt, tot het huidige complex aan de Kamerlingh Onneslaan 19.

De hoeve Klein Dantzig had haar naam te danken aan het feit dat Paulus Marcon, die de hoeve in 1704 liet bouwen, handel deed met de Oostzeelanden en de hoeve daarom de naam gaf van een der grootste Hanzesteden.

Het volkstuinencomplex Klein Dantzig dankt zijn ontstaan aan de voedselschaarste tijdens de 1e Wereldoorlog, toen verschillende Meerbewoners zelf erwten, bonen en aardappelen gingen verbouwen. In 1920 sloten deze tuinbezetters zich aaneen en zo ontstond het nog bestaande complex, dat toen liep vanaf de Ringdijk tot aan de Kruislaan. De ingang was aan de Ringdijk.

In 1959 moest Klein Dantzig voor de aanleg van de Kamerlingh Onneslaan weer een gedeelte van zijn grond missen. De ingang werd verplaatst naar deze laan.

Voor meer informatie over de geschiedenis van Klein Dantzig ga naar Klein Dantzig

Bron: Jan van Deudekom en Jaap Kruizinga

Kamerlingh Onneslaan – 1958 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Klein Dantzig 28-7-1948 Volkstuinencomplex Klein Danzig links boven .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Klein Dantzig – 2012 .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Klein Dantzig – 2012 .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply