Een vriendenteam uit Ecuador – (2016)

0
In de kleedkamer vóór de wedstrijd. Foto: Jo Haen

In de kleedkamer vóór de wedstrijd. Foto: Jo Haen

Af en toe is er een feestje met landgenoten

Een groepje vrienden, afkomstig uit Ecuador, maar woonachtig in Amsterdam besloot te gaan voetballen. Ze meldden zich bij a.s.v. Fortius waar ze het 4e team vormen en in competitieverband spelen.

Toch een gelijk spel
De wedstrijd Fortius 4 tegen KDO 6 op zondag 14 februari werd gespeeld in een druilerige regen op het nieuwe kunstgrasveld van Fortius. De weinige supporters hadden de warmte van de kantine opgezocht. Daar konden ze hoog en droog de wedstrijd volgen. Fortius kwam achter met 1-4 maar wist dat knap om te zetten in een gelijkspel: de eindstand was 4-4.

Nederlandse klimaat
De spelers kwamen na de wedstrijd ook snel naar de warme kantine. De meeste van hen zijn afkomstig uit Ecuador waar ze andere temperaturen gewend zijn. Ze kunnen maar moeilijk wennen aan het Nederlandse klimaat. Maar teruggaan naar hun geboorteland doen ze niet, want ze hebben hier hun werk en/of relatie gevonden.

Bryan (25 jaar), middenvelder, is praktisch hier geboren. Met 11 maanden kwam hij al naar Nederland. Hij heeft eerst ergens anders gevoetbald maar omdat zijn vader in het vriendenteam bij Fortius speelt is hij hier ook naartoe gekomen. Het is fijn om samen met mensen uit je land te spelen. Uiteindelijk liggen zijn roots toch in Ecuador. Ze steunen elkaar als het nodig is en vormen een hechte groep.

Voetbal is anders in Ecuador
In Ecuador is het voetballen toch wel anders dan hier. Vaak slechte accommodaties, men speelt daar soms zelfs op zand, geen goeie kleding en allemaal niet zo goed geregeld als hier. Profvoetballers krijgen soms pas weken later hun salaris.

Af en toe een feestje
De meeste spelers uit het team van Ecuador werken als bouwvakker, schoonmaker of doen andere werkzaamheden. Ze vinden Fortius een leuke club met een goede sfeer. Af en toe is er een feestje met landgenoten, georganiseerd door Sylvana, zij is een soort ‘moeder’ voor de club, haar man Ramiro, aanvoerder, en Leo de Swart. Zij en haar man zijn al een jaar of 17 verbonden aan de club, teken dat het hun goed bevalt. Zelf voetbalt ze niet, alleen als het W.K. in Amsterdam wordt georganiseerd wil ze wel een balletje trappen, evenals haar 2 dochters.

Leo de Swart, contactpersoon voor het team bij Fortius, regelt ook veel. Hij wordt trouwens door iedereen op handen gedragen, wordt niet voor niks door de spelers ‘el presidente’ en directeur genoemd!

Voetballen voor de gezelligheid
Volgens Ramiro (links-back) voetbalt het 4e team meer voor de gezelligheid dan voor het resultaat. De jongste speler is 19 en de oudste 48 jaar. Zijn jongste zoon Jeremy (12 jaar) voetbalt bij Swift, dat is dichter bij huis. Als hij wat ouder is komt hij misschien ook wel bij het 4e spelen.

Na de wedstrijd, als ze weer wat zijn opgewarmd en droge kleding aan hebben, wordt er tijdens de 3e helft nog wat nagepraat, en uiteraard iets gegeten en gedronken, voordat ze weer het gure Hollandse weer gaan trotseren. Nee wat dat betreft zouden ze liever in Ecuador zijn, maar teruggaan is ook geen optie. Daar vinden Bryan, Mario, Ramiro, de 3 Miquels en de anderen Fortius een te leuke club voor !!

Jo Haen

De 3e helft in de kantine van a.s.v. Fortius. Foto: Jo Haen

De 3e helft in de kantine van a.s.v. Fortius. Foto: Jo Haen

Share.

Leave A Reply