Watergraafsmeersche Gasfabriek

1

31 december 1899 – 31 december 1920

Door: Jo Haen .

Watergraafsmeersche Gasfabriek . Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Op de Noorder Ringdijk 08 (na de annexatie in 1921 Oosterringdijk 18) stond in het begin van de 20e eeuw de Watergraafsmeersche Gasfabriek met een dienstwoning waar de grootvader van Jan van Dalen, Pieter Roelof van Franeker, vanaf 1 maart 1917 gasmeester was. Zijn grootouders en hun drie kinderen (waaronder zijn moeder) bewoonden die dienstwoning van 1917 tot 1925. Hij heeft dat niet zelf meegemaakt, maar toch ziet hij die woning, omdat hij er zo vaak langs gelopen is, in gedachten nog altijd voor zich. De gasfabriek werd omstreeks 1930 gesloopt, de woning bleef echter nog vele jaren bestaan en maakte later deel uit van het erbij gebouwde laboratorium van het Kernphysisch Instituut. Nu is ook daarvan niets meer te zien.

Onderstaande foto dateert van juli 1930. De fabriek was toen al 9 jaar niet meer in gebruik, want bij de annexatie van Watergraafsmeer door Amsterdam in januari 1921 werd het gasleidingnet van Watergraafsmeer aangesloten op het Amsterdamse gasleidingnet. De fabriek en woning lagen destijds aan de Noorder Ringdijk 8 (een paar honderd meter voorbij de brug over de Ringvaart bij de Molukkenstraat).

Als gevolg van de sluiting werd de grootvader van Jan van Dalen ‘eervol ontslagen’ maar het gezin mocht tot 1925 in de dienstwoning blijven wonen. Op zaterdag 14 oktober 1923 begon hij een zaak in de Cornelis Drebbelstraat 05.

Oosteroord – de voormalige dienstwoning 1930 . Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

De voormalige dienstwoning – Noorder Ringdijk 08. Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

Leave A Reply