Willem Bourquin, een vrijwilliger Tot Ons Genoegen – (1957-2016)

0
Willem Bourquin - 2016. Foto: Jo Haen

Willem Bourquin – 2016. Foto: Jo Haen

Alle voorkomende timmerwerkzaamheden en nog wel meer ook

Voetballen bij Ahrends
Als jochie van 10 jaar ging hij voetballen bij Ahrends (een bedrijfsvoetbalclub van Ahrend, een bedrijf voor kantoorinrichting). Waarom bij die club, helemaal op de Zuidelijke Wandelweg terwijl zijn vriendjes bij TDO speelden? Hij weet het niet meer, waarschijnlijk vanwege Johnny Reuter, die daar ook speelde en waar hij veel contact mee had.

Bij Ahrend. Willem Bourquin staand 2e van rechts mijn neef Harry Bourquin 2e ben ik. Voorste rij van L. n.R. Dolf v/d Mey -Rene Kat _Joop Walter- Cokkie Stockman-Johan de Groot leider Hans Verhoef . Foto: Willem Bourquin

Bij Ahrend. Willem Bourquin staand 2e van rechts mijn neef Harry Bourquin 2e ben ik. Voorste rij van L. n.R. Dolf v/d Mey -Rene Kat _Joop Walter- Cokkie Stockman-Johan de Groot leider Hans Verhoef . Foto: Willem Bourquin

Toch naar T.D.O.
Daarna kwam hij toch via een vriendengroep bij T.D.O (Trainen Doet Overwinnen) bij het Voorlandpad terecht, waar het na de training penalty schieten voor een piek was met de spelers van de buren Watergraafsmeer! Rijkie Hillebrand, speler van die club, won altijd. Willem vond TDO geweldig, altijd gezellig.

Wagenaarstraat 54
Na eerst ingewoond te hebben bij oma kregen Alie en Willem (Willem was inmiddels getrouwd) een zelfstandige woning in de Wagenaarstraat op nummer 54. Het leuke is dat na de afbraak in de jaren 70 ze nu weer op precies dezelfde plek wonen, maar dan in een nieuwbouwwoning. Het kan verkeren!

Gebroken been
Na de fusie van TDW met WMHO waarna de club WTO ging heten sloeg het noodlot voor Willem toe, hij brak zijn been en heeft anderhalf jaar met een plaat in zijn been gelopen. Voetballen was er niet meer bij. Zijn zoontje Milco, inmiddels 8 jaar, gaf aan te willen gaan voetballen bij s.c. Voorland. Opa stapte meteen naar Cambach en kocht voor zijn kleinzoon het tenue en bijbehorende spullen van die club.

Voorland. Foto: Willem Bourquin © Alle rechten voorbehouden

Voorland. Foto: Willem Bourquin © Alle rechten voorbehouden

s.c. Voorland
Toen Willem weer mocht voetballen verhuisde hij ook naar s.c. Voorland, al was hij wel bang dat er weer wat zou gebeuren. Hij begon voorzichtig als middenvelder bij het 8e, waar zijn vrouw Alie het heel goed kon vinden met de spelersvrouwen. Willem zou langzamerhand weer gaan opklimmen maar is daarom maar bij het 8e blijven voetballen.

De jeugd van Voorland speelde in het 2e deel van de competitie in de Wagtendonkcompetitie tegen gerenommeerde clubs als Ajax, Zeeburgia, Blauw Wit en DWS. Ze moesten zich daarvoor wel eerst kwalificeren. Dat waren geweldige wedstrijden!

Uiteindelijk naar T.O.G.
Willem had een krom been overgehouden van de breuk, verstuikte vaak zijn enkel en is in de jaren 80 toen maar gestopt met voetballen. Zijn zoons Dennis en Milco waren na enkele omzwervingen bij T.O.G. neergestreken en dat is ook de reden dat Willem daar uiteindelijk terecht kwam. Zijn vrouw Alie volgde hem trouw en hielp mee in de kantine, wat ze trouwens ook bij de andere clubs had gedaan. Ook nu nog maakt ze zich verdienstelijk met schoonmaakwerkzaamheden.

Sinds 2013 in het klussenteam
Naast het voetballen is zoon Milco secretaris bij de club en Dennis penningmeester. Willem, die van beroep timmerman is, (hij liet me zijn getuigschrift van de 3e Technische School zien) zit sinds zijn pensionering in 2013 bij het klussenteam. Hij maakt iedere week het koffieapparaat schoon, doet alle voorkomende timmerwerkzaamheden en nog wel meer ook. Er is een budget voor het onderhoud. Hij weet ook nog wel eens wat te ‘ritselen’ voor de club, dat scheelt weer.

Naast het voetballen vinden op het veld ook andere sportieve evenementen plaats b.v. La Crosse, een nieuwe sport. De verhuur van de kleedkamers aan deze sportclubs en de omzet in de kantine zijn een welkome aanvulling voor de clubkas.

Koos Alberts
Tot slot vertelt Willem nog dat Koos Alberts ook ooit lid geweest is van T.O.G. Tijdens een feest zou Oscar Harris optreden, maar toen die het liet afweten nam Koos de microfoon ter hand en gaf een geweldige performance. Dat was het begin van zijn zangcarriere, te danken aan T.O.G. !

Willem vergelijkt de sfeer bij T.O.G. met die bij T.D.O. Een echte vriendenclub, de mensen staan dicht bij elkaar, iedereen kent elkaar. Kortom: een club met een geweldige sfeer!

Jo Haen

Voorland. Willem Bourquin staand l.n.r Ron Vos - Ron Berends-Lodewijk (Lokie) Rozenkrans- Joop ?-Fred Busch-Piet Boelen voor Benno Willekus -Gijs Pouw - Gerrit Wanders -Willem Bourquin - Cor Wanders - Berend Engeler Voorland trainingspak (rood) L.n.R.Benno Willekus -Berend Engeler -Cor Wanders -Piet Boelen Peter Bos -Herman Vink -Ron Vos -Johnny La Piere voor Jaap v/d Zanden - Dennis v/d Zanden -Lokie Rozenkrans -Willem Bourquin - Gerrit Wanders -Gijs Pouw. Foto: Willem Bourquin © Alle rechten voorbehouden

Voorland. Willem Bourquin staand l.n.r Ron Vos – Ron Berends-Lodewijk (Lokie) Rozenkrans- Joop ?-Fred Busch-Piet Boelen voor Benno Willekus -Gijs Pouw – Gerrit Wanders -Willem Bourquin – Cor Wanders – Berend Engeler Voorland trainingspak (rood) L.n.R.Benno Willekus -Berend Engeler -Cor Wanders -Piet Boelen Peter Bos -Herman Vink -Ron Vos -Johnny La Piere voor Jaap v/d Zanden – Dennis v/d Zanden -Lokie Rozenkrans -Willem Bourquin – Gerrit Wanders -Gijs Pouw. Foto: Willem Bourquin © Alle rechten voorbehouden

Club van 100 - Ook de familie Bourquin hoort daarbij! Foto: T.O.G.

Club van 100 – Ook de familie Bourquin hoort daarbij! Foto: T.O.G.

Share.

Leave A Reply