Wybe van B., een ‘voetbalvader’ – (01-11-2016)

0
Wybe van B. met zoontjes Axel en Rutger - Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Wybe van B. met zoontjes Axel en Rutger – Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Fortius is goed voor de ontwikkeling van jonge spelers

Trots op zijn ‘voetbaltweeling’ Rutger en Axel
Net als de ouders van Frank en Ronald de Boer is Wybe van B, trots op zijn ‘voetbaltweeling’ Rutger en Axel, resp. spits en keeper en spelend bij a.s.v. Fortius. Rutger bij het team JO11-1 en Axel in het team JO11-2. Het zijn nu al goeie voetballertjes. Rutger loopt zelfs stage bij Feyenoord en gaat eerdaags voor een stageperiode naar F.C. Volendam. Dat belooft wat voor de toekomst. Een nieuw Cruyffie?

Samen met zijn vrouw halen en brengen ze de kinderen naar de wedstrijden en trainingen. Naast een drukke baan als fotograaf toch een hele opgave, maar hij doet het met plezier.

Fortius is goed voor de ontwikkeling van jonge spelers
Via buurman Peter Kost kwam Wybe in aanraking met a.s.v. Fortius. Hij was al eens bij WV-HEDW gaan kijken maar daar beviel de sfeer hem niet zo goed, hij voelde zich daar niet ‘senang’. Bij Fortius vond hij een echte ouderwetse voetbalclub, een volksclub. En volgens Wybe zijn vooral de D, E en F’jes topselecties, Fortius is goed voor de ontwikkeling van jonge spelers. Het gaat om het voetballen, er wordt hard gewerkt. Hij noemt Fortius wel eens het ‘Feyenoord van Amsterdam’.

Toptalentjes
“Als je toptalentjes wil zien moet je”, vertelt hij enthousiast, “eens gaan kijken bij de wedstrijden op zaterdag. Dan kun je er heel wat in actie zien. Nergens zoveel als daar. Echt top!” Hij noemt vooral Steve Zevenbergen als een geweldige scout, een echt voetbaldier. Al is hij niet echt gecharmeerd van de organisatie in de club, heel erg chaotisch.

Het gaat om de kwaliteit van het voetballen
Wybe heeft een goed contact met de andere ouders. Gezellige mensen allemaal. Of een club blank is of zwart maakt hem allemaal niets uit. Het gaat hem om de kwaliteit van het voetballen en daar is hij heel tevreden over. Hij zet zich zelf ook in voor Fortius, is een tijdje coach geweest, doet hand-en-spandiensten voor de club, maar hij vindt het jammer, dat ouders heel moeilijk te bewegen zijn om ook eens wat vrijwilligerswerk te doen. Het komt altijd op dezelfde mensen neer. Eigenlijk zou het verplicht gesteld moeten worden.

Zelf ook sportief
Natuurlijk doet hij zelf ook aan sport: zwemmen, hardlopen en fietsen. Hij was lid van de atletiekvereniging AV23, die ook in de Watergraafsmeer zit. Zijn oudste zoon Tako van 12 jaar heeft ook gevoetbald, maar is gestopt. Hij heeft het te druk met school. Eerdaags gaat de familie van Brakel verhuizen van de Watergraafsmeer naar Zuid-Oost, maar Fortius blijft hun club!

Als Amsterdammertje blijf je Ajax-fan
We gaan nog even naar buiten om in de invallende duisternis op het trainingsveld een foto van Wybe en zijn zoontjes te maken waarbij Wybe als fotograaf mij nog een paar nuttige tips meegeeft, waarvoor dank. Rutger heeft, ondanks zijn stage bij Feyenoord, een Ajax-shirt aan! Je bent en blijft als Amsterdammer toch een Ajax-fan! Misschien gaat hij nog eens echt voor die club voetballen. Dan kan ik zeggen, dat ik zijn vader nog geïnterviewd heb!

Jo Haen

Share.

Leave A Reply