Zwemschool Oost/Aquafit in de van ’t Hofflaan

3

1 januari 1970 – 31 december 1994

Door: Jo Haen (1939) Verteller: Tiemen van Werven (1930). Geboren in Apeldoorn. Van 1970 tot 1995 had hij, samen met zijn vrouw Corrie, een zwemschool en sauna in de van ’t Hofflaan.

Het verhaal van een kwarteeuw zwemles door Tiemen en Corrie van Werven.

Sombere gezichten op de laatste dag van de zwemschool op 27 januari 1995. Foto: Tiemen van Werven Alle rechten voorbehouden

Tiemen, eerder werkzaam als sportleraar in het Kon.Inst.v.d.Tropen voor mensen die naar ontwikkelingslanden gingen, had een jongensdroom: een eigen zwemschool.
In 1952 leerde hij Corrie Drijfhout kennen die later zijn echtgenote zou worden. Net als hij altijd al actief in de zwemsport. Haar vader had een sigarenwinkel in de van ’t Hofflaan 6.

In 1970 kregen zij de gelegenheid om in een voormalige fietsenstalling achter het pand van ’t Hofflaan 4 de droom van Tiemen waar te maken: een eigen zwemschool. Met medewerking van Tiemens’ vader die aannemer was werd de stalling omgebouwd. Door een deur naast het pand in de van ’t Hofflaan kwam men via een gang in de zwemschool terecht.
Het gebouwtje was 22 meter lang en 4 meter breed. Het bassin kon 100.000 liter water bevatten. Er werd zwemles gegeven aan iedereen, van babies tot volwassenen.
Corrie had zo haar eigen manier van lesgeven. Op een ontspannen en leuke manier stelde zij de kinderen op hun gemak en leerde hen zo ‘watervrij’ te worden. Dat ging heel geleidelijk maar het werkte goed.
Er werd afgezwommen in het Sportfondsenbad Oost of het Flevobad. Vooral in dat laatste bad (openlucht) was het water vaak vreselijk koud.

De zwemschool liep als een trein. 1000 Leerlingen per jaar, terwijl wachtlijsten van 200 kinderen geen uitzondering waren. Er waren contacten met basisscholen in de buurt b.v. de 5e Montessorischool.
Maar toen er veel Amsterdammers naar Almere, Purmerend of Lelystad gingen verhuizen bestond toch de vrees dat daardoor het leerlingenaantal zou afnemen. Tiemen en Corrie besloten daarom in 1975 om naast het zwembad een sauna te beginnen. De naam van de zwemschool veranderde toen in Aquafit. De sauna was gemengd maar men kon ook naar de aparte dames- of herensauna.
Ook kwam er een bubbelbadje bij. De zwemschool was geopend van maandag tot en met vrijdag van 8 uur tot 18.00 uur en de sauna ’s avonds.
Gelukkig hebben zich nooit calamiteiten voorgedaan zoals b.v. legionella. Wel kreeg een moeder eens last van hyperventilatie. In de grote vakantie was het zwembad gesloten en werd er onderhoud gepleegd.
Helaas moest de zwemschool in 1995 gesloten worden wegens gezondheidsklachten van Corrie. 25 Jaar lang was Zwemschool Oost/Aquafit een begrip geweest in de Watergraafsmeer.
Het gebouwtje van de zwemschool/sauna werd door het ernaast gelegen Restaurant Frankendael overgenomen.

Tiemen woont zonder zijn vrouw Corrie nog steeds in de van ’t Hofflaan. Zij is vorig jaar helaas overleden.

P.S. Tiemen is vorig jaar, in 2016, overleden.

Foto: Patricia Ram – Zij vond het bordje in Zandvoort – Alle rechten voorbehouden

Beelden van het babyzwemmen, het bubbelbad en het afzwemmen in het Sportfondsenbad Oost. .
Foto’s: Tiemen van Werven © Alle rechten voorbehouden

Share.

3 reacties

  1. Het is verschrikkelijk jammer, dat er niets over mijn vader in staat. Iedereen kende hem. Een man met een zacht karakter maar zoooo geestig. Corrie leek veel op papa. Blom naast ons de melkboer. Op de hoek de schoenmaker. Ik zie er niets van terug. Een plein met bomen in het midden van de van t hofflaan. Werd weg-gehaald de stoepen moesten breder. De twee paarden van blom moesten ook weg. In cafe frankendaal was de leiding in handen van Maas de vader van Jaap en Joop Gunzel. De watergraafsmeer. Ik zal er altijd heimwee naar hebben. Zusje van Corrie. Annemieke Drijfhout. amdrijfhout46@gmail.com

    • Fred Verheul on

      In 1980 heeft onze zoon toen (6 jaar) zijn A diploma gehaald na zwemles bij Zwemschool Oost, door toedoen van de heer en mevrouw van Werven heeft hij ook zijn B diploma gehaald. Zijn wij altijd nog dankbaar voor.

Leave A Reply